Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

EsittelyKoirammeUutisiaPentujaHarrastuksetArtikkelitKuvagalleria
KennelesittelyKoiramme lehdistössäYhteystiedotMinulleko newfoundlandinkoira?Mitä kertoa kasvattajalle?

 

 
KENNELESITTELY KIVISILMÄN


 

Yhteisnimityksen « Watercubs » takaa löytyy Kivisilmän kennelnimellä kasvatetut newfoundlandlandinkoirat. Kasvatamme ensisijaisesti terveitä, aktiivisia, sekä luonteeltaan ja rakenteeltaan harrastuskäyttöön sopivia newfoundlandinkoiria. Koiramme ovat vesipelastuskoiria, mutta myös ulkomuodoltaan näyttelykehissä menestyviä. Kasvatuksemme painottuu käyttöominaisuuksien vaalimiseen. Jalostuksen päämääränä ei ole vain jalostaa koiria tätä päivää ja huomista varten, vaan myös luoda terve ja kestävä kanta tulevaisuuden newfoundlandinkoirajalostukselle kymmenien vuosien päähän.

 



Capri (L. Brysselinblicca) 10v, Caprin tytär Vera (L. Huomiongohde) 7.5v, Ruutin tytär Merita (K. Rutikuiva)
1.5v, Caprin tytär Ruuti (K. Monitoimikone) 4v ja Veran tytär Scout (K. Navigaattori) 3v. alkuvuodesta 2013.


 

Sanat, jotka kuvaavat kasvatusideaaliamme:

· Terve, pitkäikäinen

· tottelevainen, ohjaajakeskeinen, innokas työskentelemään, hyvän toimintakyvyn omaava, ohjaajavarma, yhteistyökykyinen

· rauhallinen, itsevarma, sisukas, päättäväinen

· aktiivinen, fyysisesti hyväkuntoinen, lihaksikas, voimakas ja vankkarakenteinen, kevyt liikkeissään, hyvä uimari, innokas, ihmis- ja koiraystävällinen, utelias

 

Ideaali newfoundlandinkoira on rakenteeltaan tasapainoinen ja vahvaluinen. Koiran tulee toimia vaistoillaan, mutta sen on kuitenkin pystyttävä tottelemaan käskyjä niitä kuullessaan. Luonteeseen kuuluu tasapainoisuus ja rauhallisuus sisällä, mutta aktiivisuus, energisyys ja miellyttämisenhalu ulkona.

 


Baronin (K. Muskettisoturi) komea loikka laiturilta veteen. 



 

Historiasta nykypäivään

 

 

Tutustuimme newfoundlandinkoiriin ensimmäisen kerran koirakirjan perusteella vuonna 2000. Nöffin ulkonäkö hurmasi meidät ja päätimme etsiä rodusta lisätietoa. Ensimmäisen newfoundlandinkoiran, Caprin (CIB, FI, SE CH, EUVV-11, Belgian Virallinen Vesipelastaja Larinkallion Brysselinblicca), hankimme pentuna keväällä 2003. Aloitimme harrastustoiminnan näyttelyiden, tottelevaisuuden ja vesipelastuksen parissa samana vuonna. Tähän päivään mennessä olemme kilpailleet menestyksekkäästi koiriemme kanssa vesipelastuksessa, tottelevaisuudessa, rallytokossa, vedossa ja näyttelyissä neljässätoista eri maassa ympäri Eurooppaa.

 

 

Koiramme asuvat, muuttavat ja matkustavat perheemme mukana. Ne ovat osa perhettämme, ja kokoontuvat loma-aikoina aina yhteisen katon alle. Koiramme on jaettu perheen kesken kolmeen eri osoitteeseen, jotta yksilöllinen aika ja harrastusmahdollisuudet jokaisen koiran kanssa pystytään maksimoimaan. Harrastamme aktiivisesti vesipelastusta, näyttelyitä ja tottelevaisuutta. Vetoharrastus, pitkät vaellukset ja jäljestys ovat myös kausittain harrastuskalenterissamme. Tällä hetkellä suureen perheeseemme kuuluu Bettinan luona asuva nuorukainen Merita (LUX J MVA Kivisilmän Rutikuiva), Anninan luona asuvat Baron (Kivisilmän Muskettisoturi) ja Data (mopsi, Tarragem Haley Hurricane), sekä Virva-Riitan, Brorin ja Markuksen kanssa asuvat Capri (CIB, FI, SE MVA, EUVV-11, Belgian Virallinen Vesipelastaja Larinkallion Brysselinblicca), Vera (FI, SE, EE MVA, Belgian Virallinen Vesipelastaja Larinkallion Huomiongohde) ja Ruuti (LUX MVA Kivisilmän Monitoimikone). Sijoituskoiria on tällä hetkellä vain yksi, Suomessa asuva nuori Ariel (Kivisilmän Salapoliisi). Jalostukseen käyttämättömiä sijoituskoiria on kaksi: Joki (K. Neliveto) ja Scout (K. Navigaattori). Sijoituskoirat mahdollistavat kasvattamisen jatkumisen, vaikka rajoitammekin oman perheen koirien lukumäärän sellaiseksi, että harrastusmahdollisuudet omien koiriemme kanssa säilyvät. Sijoituskoirat edesauttavat myös päätöksiä olla käyttämättä jalostukseen koiria jotka eivät täytä jalostuskriteereitämme, koska emme ole vain kotona asuvien koiriemme varassa. Etsimme aina uusia sijoitusperheitä, ajatusmaailmaltaan samanlaisia harrastuskoteja lupaaville narttupennuille.

 

 

 

 

Pentueemme

 

 

Ensimmäisen pentueemme kasvatimme yhteistyössä Pertti Hartmanin kanssa, Larinkallion H- pentueen (2005). Kivisilmän kennelnimellä olemme kasvattaneet neljä pentuetta painottaen erityisesti koirien käyttöominaisuuksia (Kivisilmän M-pentue 2008; N-pentue 2009, R-pentue 2011 ja S-pentue 2012). Olemme raakaruokkineet koiriamme vuodesta 2007. Tilanteesta riippuen pentujamme voi joutua odottamaan useamman vuoden, mutta se antaakin hyvän mahdollisuuden tutustua pennun tuleviin omistajiin tarkemmin, ja poistaa odotusjonosta ”nythetiäkkiä” nöffiä odottavat henkilöt ja perheet. Pennuistamme on kasvanut ”ammateiltaan” mm. vesipelastajia, terapiakoiria ja avustajakoiria. Osa koirista käy myös näyttelyissä, osa asuu muilla kasvattajilla. Pentuja on viety USAan, Belgiaan, Suomeen, Ranskaan, Saksaan ja Italiaan.



Baron (K. Muskettisoturi) on sekä luonteeltaan, terveydeltään että rakenteeltaan toimiva newfoundlandinkoira. 



 

Kriteerimme pentueille on tarkat. Tärkeimpänä kriteerinä pidämme sitä, ottaisimmeko pentueesta pennun itsellemme. Jos vastaus on kielteinen, jää pentue tekemättä. Yhdistelmä ei saa olla "vain kompromissi" vaan sen täytyy olla oma valinta josta voi olla ylpeä. Emme näe syytä kasvattaa vain koiramäärää uusimalla pentueita tai pennuttamalla tiheään. Pentueiden kasvatukseen vaikuttaa myös ammattimme. Virva-Riitta on lääkäri, Annina biologian maisteri ja Bettina maa- ja metsätieteiden kandidaatti ja eläinlääketieteen opiskelija. Kivisilmän pentueiden kasvatus perustuu vahvasti tieteeseen ja tilastoihin. Jokaisen pentueemme taustatyönä on useiden tuntien, viikkojen, kuukausien ja jopa vuosien tutkimus koirien sukutauluista löytyvistä terveys-, luonne- ja rakennetiedoista. Yksinomaan tilastotietoja käyttämällä ei voi jalostaa, mutta tilastot ja konkreettinen tieto ovat suuri osa onnistunutta jalostusta. Intuitiolla ei voi jalostaa onnistuneesti, sillä absoluuttisimmallakaan rakennesilmällä ei voi nähdä turkin alla piileviä ongelmia. Jos sukutaulun tilastot näyttävät vihreää valoa, mietimme vielä tarkkaan sopiiko kyseinen uros nartullemme, niin luonteen, rakenteen kuin sukuhaaran perusteella. Käymme tutustumassa mahdollisiin jalostusuroksiin ennen astutusta, ja pidämme silmät ja korvat auki kaikenaikaa myös uusille urosmahdollisuuksille. 

 

 

Pentueemme edustavat pyrkimystä laajempaan geenipooliin ja pitkäikäisyyteen. Pitkäikäisyys on parhaimmillaan osoitus terveestä rakenteesta, kehosta ja luonteesta. Pitkäikäisyyden vaaliminen näkyy urosvalinnoissamme; mm. N-pentueen isä oli yli 8v ja S pentueen isä yli 12v jalostuskäytön aikaan, molemmat viriilejä ja hyväkuntoisia uroksia. R-pentueen saadaksemme, käytimme USA:sta harrastuslinjaisen uroksen 26 vuotta pakastettuna ollutta spermaa, mikä kuvastaa haluamme laajentaa newfoundlandinkoirien geeniperimää, myös vesipelastus- ja harrastuskäyttöominaisuuksia parantaen.

 

 

Tiedämme kasvatussuuntamme ja alustavat suunnitelmat jopa kymmenisen vuotta eteenpäin, mutta koska uutta tietoa tulee jatkuvasti, varmistuvat valintamme vasta juuri hieman ennen astutusta. Saattaa olla, että uusi tieto romuttaa tai vahvistaa suunnitelmamme. Ylläpidämme myös henkilökohtaista tietokantaa, joka edesauttaa tiedon keruuta ja sen evaluaatiota. Tietokantaan voimme lähteet mainiten lisätä kuvia eri linjojen koirista, merkitä kuulopuheita, mutta myös tärkeitä faktoja. Henkilökohtainen tietokanta antaa mahdollisuuden palata tietoihin pitkienkin aikojen kuluttua. Vaikka emme jaa muiden tietoja eteenpäin, olemme avoimia kaikesta varmasta tiedosta, ja kasvattamiemme koirien terveydestä. Kysymällä suoraan saa parhaiten vastauksen.

 

 

Erilaiset seminaarit, vesipelastuskoulutusleirit ympäri maailmaa, eläinlääketieteelliset lehtiartikkelit, käyttäytymistä koskevat kirjat ja nöffikansan valloittamat internet palstat pitävät meidät ajantasalla ympärillämme tapahtuvista muutoksista, nykyisestä koirakannasta ja tieteen uutuuksista. Hankimme mielellämme vanhoja varsinkin ulkomaisia  koirakirjoja  ja vaalimme niitä yhtenä tietopankkina siitä, minkälainen newfoundlandinkoiran tulisi edelleen olla. Seuraamme myös muiden kasvattajien kasvatusta, ja opimme jotain jokaisesta valinnasta; myös niistä joita emme itse tekisi, saamme hyvää tietoa esimerkiksi siitä mitä tietyt linjat tai koirat periyttävät. Kasvatus perheen kesken antaa mahdollisuuden keskustella asioista ja peilata mielipiteitä ja näkemyksiä, sillä vaikka kaikilla on sama päämäärä ja ideologia, eri ajatusmallit antavat perspektiiviä mielipiteisiin ja lopulliseen päätökseen.

 

 

 

 

Harrastuspainotteisuus - Mikä merkitys  käyttöominaisuuksilla  on nykyään?

 

 

Työkoiran hyvä toimiva rakenne ei synny vain sattumalta, vaan vaatii kasvattajalta tietotaitoa ja ymmärrystä toimivasta koiran rakenteesta. Työskentelemme itse koiriemme kanssa aktiivisesti erityisesti vedessä tähdäten ILS:n vesipelastajakoirakoiksi koiriemme kanssa, mm. Capri ja Vera ovat Bettinan kanssa virallisia vesipelastajia Belgiassa, Vera ja Al ovat suorittaneet helikopteripelastuksia, Vera myös uppoavasta autosta pelastautumisen. Hyvä käyttökoira on koira, joka toimii kokonaisuutena. Koira joka on käyttöominaisuuksiltaan hyvä, on myös rakenteen, luonteen ja terveytensä puolesta ideaali newfoundlandinkoira. Kun rakenne on terve ja toimiva, on ulkomuoto sen seurauksena väistämättä hyvä. Toisaalta pelkkä hyvä ulkomuoto ei takaa hyvää ja toimivaa tervettä rakennetta turkin alla.



Virva-Riitta ja Bettina Caprin (L. Brysselinblicca), Veran (L. Huomiongohde) ja Ruutin (K. Monitoimikone) kanssa tekemässä vepeilyn alkuverryttelyä. 


 

Tottelevaisuus- ja rallykoe tuomaroinnit sekä vesiolosuhteissa työskentely ovat antaneet perspektiiviä sille mitä haluamme newfoundlandinkoiran luonteesta ja rakenteesta. Vaikka tottelevaisuuskokeen täydet pisteet saisi jalostamalla ohjaajaherkkiä ja teräviä koiria, nämä luonteenpiirteet eivät ole newfoundlandinkoiralle rotutyypillisiä eikä toivottavia. Newfoundlandinkoiran tulee pystyä rentoutumaan jokaisessa tilanteessa, hermot on oltava rautaa. Koiran on oltava koira- ja ihmisystävällinen, yhteistyökykyinen, päättäväinen, itsevarma, utelias ja innokas. Koiralta kaivatut henkiset ominaisuudet korostuvat ajallisesti pitkässä työskentelyssä. Vaikka koiran tulee syttyä nopeasti työskentelemään, ei se missään nimessä saa olla hermostunut. Koiran tulee aina osata rauhoittua, myös vesipelastusrannassa. Koiran fyysisiä ominaisuuksia ei saa väheksyä, sillä esimerkiksi liian mataliin tai suuriin korviin räiskyy vettä ja liian suorat etukulmaukset tai liioiteltu kaula estävät tehokkaan vesityöskentelyn. Tasapainoisuus on erittäin tärkeää niin rakenteessa kuin luonteessa. Jokaisella työkoiralla on rakenne joka on tehty tiettyä työtä varten.

 

 

Oman taustamme vuoksi ymmärrämme myös mitä piirteitä muut harrastusihmiset kaipaavat koiriltansa. Pentumme menevät toki ensisijaisesti kotikoiriksi, mutta edesauttaaksemme mahdollisuutta menestyksekkääseen harrastamiseen, kasvatusvalintojen lisäksi panostamme paljon pentuaikaan. Pennut syntyvät kotonamme ja asuvat olohuoneessamme. Pentuaikana käsittelemme pentuja Battaglia tyylillä, ja kuljetamme niitä mm. raitiovaunulla, metrolla ja autolla mm. koulussa, torilla, kaupungilla jne. ennen luovutusikää. Kaikki nämä ovat keinoja joilla vielä syntymän jälkeen voi vaikuttaa koiran stressinsietokykyyn ja siten työskentelypotentiaaliin. Pidämme yhteyttä pentujemme omistajiin, sillä tieto siitä mitä olemme kasvattaneet on pohja menestyksekkäälle jalostustyölle. On aina ilo kuulla pennuista ja nähdä pentuja pitkienkin aikojen jälkeen ja huomata kuinka paljon iloa ne tuottavat perheilleen, ja nähdä kuinka iloisia pennut ovat tunnistaessaan tutut kasvattajat!

 

 

 

Loppusanat

 

 

Kivisilmän newfoundlandinkoirat ovat meille ensisijaisesti perheenjäseniä, vasta sen jälkeen tärkeysjärjestyksessä tulee koirasta riippuen vesipelastus- ja kasvatustoiminta. Kaikki koirat ovat muodostuneet osista, palapelin paloista. Kunhan kaikki palat loksahtavat paikalleen ja muodostavat hyvän kokonaisuuden, on jalostuksessa onnistuttu. 

 

 

Älkää jättäkö tilaisuuttanne käyttämättä kun näette meidät; kyselkää, keskustelkaamme ja ystävystykäämme. 

 


Capri (L. Brysselinblicca), Vera (L. Huomiongohde), Merita (K. Rutikuiva), Ruuti (K. Monitoimikone) ja Scout (K. Navigaattori) alkuvuodesta 2013 lenkillä viettämässä Caprin 10v syntymäpäivää.


---


Bettina Salmelin
bettinasalmelin@hotmail.com
Annina & Virva-Riitta Salmelin

Avenue de l'Escrime 97, BE-1150 Bryssel, Belgia
Rue de la Fontaine 83, F-11400 Laurabuc, Ranska
Kivisilmäntie 428, 46230 Valkeala, Suomi

Puh: +32 2 771 67 72
Fax: +32 2 771 53 36

Pentuekyselyt ja ensimmäiset yhteydenotot toivotaan sähköpostilla kiireisen perhe-elämän vuoksi. Jos et ole saanut vastausta muutaman päivän kuluessa, lähetäthän uuden viestin. Yhteydenotot puhelimella toivotaan tulevan 17-20 välisenä aikana.

Kasvattien omistajille puhelinlinjat ovat pysyvästi auki.

 


 

(c) Salmelin