Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Turkinhoito Käyttäytyminen ja koulutus Turkin värityksen periytyminen Terveys ja raakaruokinta Lisätietoa rodusta ja rodun historia Vesipelastus ja
-koulutus
Sekalaista

 

HUOM!
Mäntylä, Salmelin (2009) Newfoundlandinkoirakirjassa treenivinkit on selitetty monipuolisemmin. Tässä nyt kuitenkin treenivinkkejä talvea varten :-) ! 

 

Kuivaharjoittelu


Kun ihmiset kuulevat sanan vesipelastusharjoitukset, heidän mieleensä nousee kuva järvestä tai merestä. Valtaosa työstä tehdään kuitenkin olohuoneessa, takapihalla ja koulutuskentällä. On paljon helpompaa opettaa koiralle uusi asia maalla kuin vedessä. Koira on paremmin hallinnassa ja ohjattavissa, ja oikea-aikainen palkitseminen on helpompaa. Vedessä liikkuminen on raskasta ja hidasta etkä pysty hyödyntämään kaikkia maalla käytettäviä apuvälineitä. Harjoituskausi myös pitenee kuivaharjoittelulla.

Perustottelevaisuuden on oltava kunnossa ennen veteen menoa. Maalla voi harjoitella esineiden suuhun ottamista, luoksetuloa, noutamista ja viemistä. Ota ja pidä – käskyjä on helppo opettaa kotisohvalla. Koiran sosiaalistaminen ja luoksepäästävyysharjoitukset ovat tärkeitä, sillä vesipelastuksessa koira kohtaa outoja asioita ja on veneessä olleessaan kosketusetäisyydellä vieraisiin ihmisiin.

Harjoittele liikkeitä erilaisissa paikoissa. Ole kärsivällinen, vaikka koira tuntuisikin unohtavan kaiken, mitä se on oppinut. Taantuminen on tavallista kun siirrytään uuteen paikkaan, sillä koirat ovat tilannesidonnaisia. Jollette olekaan tutulla pihalla omenapuiden ja grillikatoksen ääressä, tilanne on koiralle uusi. Mitä useammassa paikassa olette harjoitelleet, sitä paremmin koira yleistää asian ja toimii uusissa paikoissa.

Eri äänenpainoilla on suuri merkitys siihen mitä koira olettaa sanan tarkoittavan. Käskyt ovat kuin jarrut tai kaasutin. Äänenkäytön voi jakaa kahteen:
1. Vahvat käskysanat (stop, ei, takaisin, odota, irti...) lopettavat toiminnan. Niiden tulee olla lyhyitä ja annettu matalalla, terävällä äänellä.
2. Stimuloivat käskyt (eteen, hyppää, pelasta, hae...) innostavat koiran toimimaan. Näitä käskyjä vahvistetaan dynaamisella, laulavalla, korkealla äänellä.

Kun koirasi työskentelee hyvin maalla erilaisissa paikoissa häiriötekijöistä välittämättä, olette valmiit siirtymään veteen. Rannassa ollessa kontrolli koiraan on ehdotonta, sillä yli-innostunut koira ei kuuntele ohjaajaansa. Koira tulee rauhoittaa ennen jokaista lähetystä, jotta voit rauhassa kertoa sille mitä sen tulee tehdä. Rakkaus veteen on erinomaista, mutta se täytyy osata valjastaa oikein, jotta vesipelastusharrastus säilyy turvallisena harrastuksena jokaiselle osapuolelle. Vesipelastusvietti ei tarkoita hallitsemattomuutta rannassa!

 

Tarvitsemanne peruskäskyt vesipelastusliikkeiden suorittamiseen ovat:

·Tänne: koira tulee ohjaajan luokse.

·Ota: koira ottaa kirsun edessä olevan esineen suuhun, oli se sitten mela, köysi, patukka tai pelastusliivit

·Irti: koira irrottaa esineestä.

·Hae: koira hakee toivotun esineen ja tuo ohjaajalle.

·Etsi: koira tietää esineen olevan noin metrin säteella. Koira alkaa aktiivisesti etsiä esinettä lähistöltä

·Suoraan: koira jatkaa samaan uintisuuntaan.

·Ei: koira tietää ettei toiminta ole oikein ja tarjoaa vaihtoehtoja toiminnalleen. Esimerkiksi koiraa ohjattaessa haussa, kaskylla ei koira alkaa etsimään uutta uintisuuntaa kunnes kuulee kaskyn suoraan tai hae.

·Hyvä: koira tietää tekevänsä suoritusta oikein, mitään ei siis tarvitse muuttaa. Käytetään erityisesti pitkillä suoritusmatkoilla ja tietenkin koiraa kehuessa.

·Hyppää: koira hyppää veneestä tai laiturilta.

·Vie: koira vie esineen ohjaajalta poispäin.

·Hae ja ota -käskyillä on vielä erikseen liitteet. Esimerkiksi hae vene, hae patukka, hae nukke, hae hukkuva, hae naru..  Koira tietää, että tarkoituksena on hakea juuri tietty asia.

 
 

Treenivinkit
 

1. Tänne-käskyn harjoittelu
koira tulee ohjaajan luokse

Aloita perusluoksetulon harjoittelulla ja koiran nimen opettelulla. Nimen opettelu on helppoa esimerkiksi hihnalenkeilla: kutsu koiraasi vain nimella ja palkitse joka kerta kun koira ottaa katsekontaktin. Pikkuhiljaa koira oppii yhtalon: koiran nimi = valittomasti palkka omistajalta. Koiran nimen opettelu auttaa kontaktin vahvistamisessa. Kuullessaan nimen, tietaa se jo seuraavan kaskyn olevan tulossa, ja tilanteissa joissa on useampi koira, tietaa kaskyn olevan juuri sille suunnattu.
Luoksetulossa kutsu koiraa alkuvaiheessa ainoastaan tilanteissa joissa se on jo valmiiksi tulossa luoksesi. Palkitse aina runsailla kehuilla ja vaihtelevasti namilla ja/tai lyhyella leikkituokiolla. HUOM! Jos koirasi ei tule, ala koskaan palaa koirasi luokse, vaan juokse vastakkaiseen suuntaan, mene piiloon puun taakse tai kyykisty ja kutsu uudestaan. Tee itsestasi mielenkiintoinen!Voit satunnaisesti kiinnittaa koiran huomion ennen kaskysanaa kutsumalla koiraa nimelta. Muista ettet aina ota koiraasi hihnaan luoksetulon jalkeen, silla koira oppii nopeasti tanne-kaskyn tarkoittavan vapauden menettamista.


2. Ota-käskyn harjoittelu
koira ottaa kirsun edessä olevan esineen suuhun, oli se sitten mela, köysi, patukka tai pelastusliivit

Ota-kaskya voi harjoitella naksuttimella tai ilman. Harjoitusten perusidea on kuitenkin taysin sama: saada koira kiinnittamaan huomio esineeseen ja ottamaan se suuhun.
Aloita harjoittelu koiralle mieluisella lelulla. Jos koirasi ei innostu leluista eikä kanna tai pidä luonnostaan suussaan tavaroita, asia täytyy opetella.

Etsi kotoasi koiralle oma patukka. Laita se hattuhyllylle oven viereen. Aina kun palaat kauppareissuilta kotiin, leiki patukalla yksiksesi ennen kuin tervehdit koiraa. Pikkuhiljaa nöffisi alkaa ihmetellä, mikä lelu on niin kiinnostava. Voit hieman härnätä koiraa patukalla, mutta laita se aina takaisin hattuhyllylle, silloin kun koira on vielä innoissaan patukasta. Pikkuhiljaa voit alkaa leikkiä lelulla koirasi kanssa, yksi tai kaksi nykäisyä ja sitten taas patukka hattuhyllylle. Pian nöffisi oppii, että se on se patukka, jolla aina leikitaan ja joka on huippukiva.

Vaikka koirasi osaa kantaa esineita luonnostaan, tulee sinun opettaa sille kaskysana liikkeeseen, silla sinun tulee pystya ohjaamaan koira juuri sille esineelle jonka toivot sen hakevan. Voit antaa koiralle sen lempiesineen suuhun, kaskea ota ja juosta sen kanssa vahan matkaa leikkiaksesi sen kanssa. Koira oppii yhdistamaan ota-kaskyn mukavaan juoksuleikkiin.


3. Irti-käskyn harjoittelu
koira irrottaa esineestä

Tarkea muistaa irti-kaskyn harjoittelussa on se, etta noffi oppii ennakoimaan liiankin helposti jos se tietaa etta se saa namin liikkeen jalkeen. Valta siis namien kayttamista ja palkitse koira mielummin lyhyella vetoleikilla. Vetoleikki tekee esineesta huomattavasti mielenkiintoisemman, joka helpottaa myos muita vesipelastusliikkeita.
Ota esineen toisesta paasta kiinni ja sano koiralle irti. Laita toinen kätesi koiran alaleuan alle. Jos koira ei irrota, työnnä sormesi samalla koiran poskihampaiden väliin ja irroita lelu. Lelun on aina irrottava ensimmaisestä käskystä, sillä aikuisen newfoundlandinkoiran kanssa et sitä pysty voimalla irroittamaan. Jatka leikkiä kuitenkin samantien irroittamisen jälkeen, jotta koira yhdistää irti -käskyn kivaan leikkiin, ei lelun pois ottamiseen. Liita aina leikin alkamiseen käskysanan ota, jolloin koira tietää että lelu on taas sallittu asia.


4. Hae-käskyn harjoittelu
koira hakee toivotun esineen ja tuo ohjaajalle

Hae-kaskyn harjoittelu on periaatteiltaan sama kuin ota-kaskylla, mutta matka esineeseen on pidempi, ja esine on yleensa maassa/vedessa/toisella ihmisella eika sinulla. Kun koira osaa ota-kaskyn osaa se jo kaytannossa hae-kaskyn.

Muista valttaa namien kayttoa, silla koira oppii helposti ennakoimaan eli pudottamaan esineen liian aikaisin namin toivossa (kts. Eti-kaskyn harjoittelu). Vetoleikilla palkittaessa koira tuo esineen varmemmin kateesi, silla se tietaa etta tuotuaan esineen, silla leikitaan. Jos esine jaa puolimatkaan: ei ole mitaan milla leikkia omistajan kanssa! Jos esine kuitenkin putoaa ennenaikaisesti, ala koskaan nosta sita ylos, vaan kaske koira ottamaan se uudestaan suuhun. Voit tokkia esinetta maassa ja tehda siita mielenkiintoisemman koiralle. Koiran tuodessa esinetta, voit peruuttaa muutaman askeleen samalla koiraa kutsuen. Nain koira oppii tarjoamaan esinetta. Ala koskaan kurkota tai ota esinetta “siepaten” pois koiralta, silla vedessa et pysty tata tekemaan helposti vaan koira voi jaada pyorimaan kadenmitan paahan jos se ei tahdo luopua esineesta. On huomattavasti helpompaa opettaa koira alusta alkaen tuomaan esine aina perille asti kateen.


5. Hae ja ota -käskyillä on vielä erikseen liitteet
Esimerkiksi hae vene, hae patukka, hae nukke, hae hukkuva, hae naru..  Koira tietää, että tarkoituksena on hakea juuri tietty asia

Opeta koira tunnistamaan yksi esine muiden tuntemattomien joukosta (kasky: hae patukka), asettamalla patukan lahemmaksi kuin muut esineet, ja suoralle linjalle koiraan nahden. Koira yleensa ottaa sen helpoimman vaihtoehdon ja tuo sinulle.

Kun koira tuo patukkaa luotettavasti luoksesi, vaihda kaskysanaa (kasky: hae airo) ja toivottua esinetta (airo) ja aloita airon tunnistaminen samalla tavalla kuin patukan tunnistamisen, asettamalla airon lahemmas koiraa kuin muut esineet. Pikkuhiljaa voit vaikeuttaa liiketta esimerkiksi asettamalla esineet lahemmas toisiaan, tai lahettamalla koiran taaimmaiselle esineelle. 
 

6. Etsi-käskyn harjoittelu
koira tietää esineen olevan noin metrin säteella. Koira alkaa aktiivisesti etsiä esinettä lähistöltä

Etsi-kaskya ei tarvitse erikseen opettaa, vaan voit opettaa sen hae-kaskyn yhteydessa. Kaske etsi noin metria ennen esinetta, ennen ota-kaskya, niin koira oppii tietamaan etta etsi-kasky tarkoittaa sita, etta esine on lahella. Kasky on vedessa erityisen kateva, silla koira ei valttamatta nae edes lahella olevaa esinetta kovassa aallokossa. Etsi-kasky myos tarkoittaa sita, etta koira on lahella juuri sita esinetta jonka haluat koiran ottavan suuhun. Koira oppii kuuntelemaan etsi-kaskya ja jatkamaan matkaa muiden mielenkiintoisten esineiden ohi jos se ei kuule etsi-kaskya.


7. Suoraan-käskyn harjoittelu
koira jatkaa samaan uintisuuntaan

Ota koira vierellesi istumaan, sano sille odota ja poistu sen luota muutaman metrin paahan. Aseta nami avoimeen rasiaan tai vaikka lautaselle ja palaa koiran luokse. Sano sille suoraan ja osoita namirasiaa. Todennakoisesti koira lahtee samantien rasialle ja saa palkan rasialta. Kehu kuitenkin koiraa ja kutsu se luoksesi. Toista liiketta muutaman kerran samantien, ja seuraavana treenikertana voit jo vaikeuttaa liiketta asettamalla namirasia hieman pidemmalle. Kun koira osaa luotettavasti menna namirasian luokse (kayta etsi-sanaa noin metria ennen rasiaa), voit vaikeuttaa liiketta poistamalla rasian ja asettamalla namin suoraan maahan. Koiran on vaikeampi kohdistaa suoraan namille jos se ei nae rasiaa.

Kun koira osaa kaskyn suoraan, harjoittele ”tyhjaan lahettamista” eli lahettamalla koira eteenpain, ilman etta olet ensin asettanut namia maahan. Kun koirasi on riittavan matkan paassa, kehu koiraa ja mene palkitsemaan se sinne. Ala vaadi koiraa palaamaan luoksesi, silla kasky on erkaantumista, ei lahella pysymista. Kun koira osaa luotettavasti menna juuri siihen suuntaan kun haluat 5-10m ”tyhjaan”, voit luottaa siihen etta koirasi osaa taman kaskyn vedessakin, jossa matkat ovat pitkia.

Muista harjoitella ”eri suuntiin”, eli ala aina harjoittele tien myotaisesti, ettei koira opi seuraamaan tieta. Harjoittele siis myos tien poikki, taaksepain ja viistosti eri suuntiin.

Voit kayttaa suoraan-kaskya haun yhteydessa (hae-suoraan-etsi-ota-tanne-irti): koira jatkaa eteenpain mahdollisten muiden esineiden ohi ja tietaa olevansa menossa oikeaan suuntaan.
 

8. Ei-käskyn harjoittelu
koira tietää ettei toiminta ole oikein ja tarjoaa vaihtoehtoja toiminnalleen. Esimerkiksi koiraa ohjattaessa haussa, käskyllä ei koira alkaa etsimään uutta uintisuuntaa kunnes kuulee käskyn suoraan tai hae

Tata kaskya harjoitellaan suoraan-kaskyn kanssa, erityisesti ”tyhjaan lahettamisessa” ja jos koira on suuntaamassa vaaraan suuntaan tai vaaralle esineelle. Voit asettaa esimerkiksi kolme namirasiaa maahan ja ohjata koira tiettyyn rasiaan, jossa on se nami (nameja ei muihin!). Kayta kaskysanoja suoraan, ei ja etsi kun koira saapuu halutulle rasialle.

Kun koira osaa luotettavasti suoraan-kaskyn, voit harjoitella suunnan vaihtoa ohjaamalla koiran ensin suoraan ja sitten ei-kaskylla toiseen suuntaan. Palkitse koira heti ensimmaisesta suunnanvaihdosta, jotta se tietaa mita silta odotetaan. Edistyneen koiran kanssa voit pyytaa sita vaihtamaan suuntaan useaan otteeseen ennen palkkaa ja ohjaamaan koiran halutulle esineelle, vaikka esineet olisivatkin erittain lahella toisiaan.
 

9. Hyvä-käskyn harjoittelu
koira tietää tekevänsä suoritusta oikein, mitään ei siis tarvitse muuttaa. Käytetään erityisesti pitkillä suoritusmatkoilla ja tietenkin koiraa kehuessa

Kehu koiraa runsaasti lapi suorituksen, ala jata kehuja ainoastaan loppuun, jotta koira tietaa tekevansa oikein juuri silla hetkella. Esimerkiksi koiran hakiessa esinetta, voit kaskea liikkeen pituudesta riippuen (mita pidempi liike, sita enemman kaskyja!): hae, suoraan, hyva, suoraan, hyva, suoraan, hae, hyva, suoraan, hyva... etsi, ota, hyva, tanne, hyva, tanne, hyva...) Liikkeen paatyttya, kehu myos erilaisilla sanoilla, jotta koira tietaa liikkeen paattyneen: hieno koira, mahtava suoritus!


10. Hyppää-käskyn harjoittelu
koira hyppää veneestä tai laiturilta

Hyppaa-kaskya on yleensa vaikea harjoitella maalla, mutta jos kaytossanne on vene, tai muu alusta tai matala este, voit opettaa koiraa hyppaamaan sen yli kaskysta, ja lahettaa koiraa esimerkiksi veneesta hakemaan esineita (hyppaa, hae jne.). Helpointa on opettaa hyppaa-kasky luoksetulon yhteydessa, silla koira joutuu automaattisesti hyppaamaan esineen yli paastakseen luoksesi. Koiralle on tarkea opettaa poistumaan luotasi, joten voit esimerkiksi asettaa namirasian muutaman metrin paahan ”veneesta” ja lahettaa koiran sinne (hyppaa, suoraan, etsi).


11. Vie-käskyn harjoittelu
koira vie esineen ohjaajalta poispäin

Vie-kaskyn harjoittelu ei ole vaikeaa jos koirasi osaa luotettavasti ota- ja suoraan-kaskyt. Anna koirallesi esine suuhun ja sano vie samalla kun osoitat avustajaasi joka seisoo muutaman metrin paassa. Avustaja voi peruuttaa ja innostaa koiraa tulemaan luokse, jos ei se muuten lahde. Kaske irti, jonka jalkeen avustaja palkitsee koiran lyhyella leikkituokiolla. Paattakaa ennen liikkeen aloittamista kumpi teista kaskee ja missa yhteydessa mita kaskysanoja kaytetaan.



 

(c) Salmelin