Watercubs & Kivisilmän

työskentelevät näyttelynewfoundlandinkoirat

Esittely Koiramme Uutisia Pentuja Harrastukset Artikkelit Kuvagalleria
Turkinhoito Käyttäytyminen ja koulutus Turkin värityksen periytyminen Terveys ja raakaruokinta Lisätietoa rodusta ja rodun historia Vesipelastus ja
-koulutus
Sekalaista
 

D-sarja: Harmaan ja beigen värin syntyminen

kirjoittanut: Marika Mäntylä
 

valkomusta ruskea
harmaa & beige black & tan
valkoharmaa valkoruskea
nokipilkut väripaletti


D-kirjain tulee sanasta dilution eli laimentunut, laimennus.

DD=normaalin värinen koira, ei omaa ”laimennusgeeniä”

Dd=normaalin värinen koira, joka kantaa ”laimennusgeeniä”

dd=”laimentunut”, koiran väriin vaikuttaa myös B-sarjan geeni

BB harmaa

Bb harmaa                                                                                                                                                     "Storm", omist. Cazzie Cathcart/Australia

bb beige, keltaisen ruskea, hiekanvärinen, isabella                                  

Newfoundlandinkoiralla väriä kutsutaan harmaaksi. Samaa geeniyhdistelmää esiintyy saksanpaimenkoiralla, dobermannilla ja tanskandogilla, joilla väriä kutsutaan siniseksi. Beigeä väriä kutsutaan dobermanneilla hiekanväriseksi, ja väri on erittäin harvinainen olipa kyseessä mikä rotu tahansa.


"Storm", omist. Cazzie Cathcart/Australia

 

"Bailey", omist. Leslie

  
 
Beige newfoundlandinkoira "Bailey", omistaja  Leslie

   

Beige newfoundlandinkoira "Bailey", omistaja  Leslie

 

HARMAA/SININEN VÄRI NEWFOUNDLANDINKOIRILLA JA LANDSEEREILLA (artikkelin kuvissa "Storm", omist. Cazzie Cathcart/Australia)

 

FCI:n ja Englannin rotumääritelmä ei hyväksy harmaata väriä eli Suomessa harmaat nöffit ja sinivalkoiset landseerit ovat värivirheellisiä. Harmaa väri on hyväksytty Yhdysvalloissa (Ote rotumääritelmästä: Color is secindary to type, structure, and soundness. Recognized Newfoundland colors are black, brown, gray and white and black.) Lisäksi muutamat ns. Villit yhdistykset Euroopassa hyväksyvät harmaan värin omissa ”rotumääritelmissään”. Mannermaisilla landseereilla väriä kutsutaan siniseksi, eikä väriä ole hyväksytty minkään maan rotumääritelmässä. 

Suomessa harmaat pennut rekisteröidään tavallisimmin EJ-rekisteriin (ei jalostukseen rekisteri, joka otettiin käyttöön vuonna 2002), eli tällöin harmaiden koirien jälkeläisiä ei rekisteröidä eikä harmaita siis voi käyttää jalostukseen. Harmaita ei ole pakko rekisteröidä Suomessakaan EJ-rekisteriin, vaan kasvattaja voi rekisteröidä ne FIN-rekisteriin, ja silloin niillä voi jalostaa aivan normaalisti. FIN-rekisteriin rekisteröitäessä rekisteröintimaksu on kuitenkin kalliimpi.

Kahdesta pentueesta on mennyt harmaa pentu Yhdysvaltoihin tai yhdysvaltalaiselle omistajalle, ja nämä pennut onkin rekisteröity FIN-rekisteriin. Näyttelyihin voi osallistua olipa koira kummassa rekisterissä tahansa, mutta tulos on toki nolla rotumääritelmän vastaisen värin vuoksi. Muihin harrastuksiin harmaan kanssa voi osallistua normaalisti. Koira myyntihinta on yleensä 1/3 normaalia halvempi.

Newfoundlandinkoirissa on esiintynyt harmaata väriä aivan alkutaipaleelta lähtien, mutta Suomessa ensimmäinen harmaa syntyi vuonna 1990 ja valkoinen sinisin merkein landseerpentue vuonna 1999. Harmaa geeni on suhteellisen harvinainen, eikä sattunut olemaan kuin muutamalla 50-90-luvulla Suomessa olleella nf-koiralla.

Väistyvä geeni voi piillä rodussa sukupolvia piilossa, kunnes kaksi saman ominaisuuden kantajaa sattuu lisääntymään. Näin kävi vuonna 1990, kun Vaikonniemen kenneliin syntyi harmaa pentu. Kasvattaja kertoi asiasta NF-uutiset 2/1996 ja samaisen lehden kannessa komeili nelivärikuvassa Vaikonniemen värisuora: ruskea, harmaa ja musta pentu. Diamondiksi ristitty harmaa nf-koira on käynyt myös näyttelyssä. Tulos on toki 0 rotumääritelmän vastaisen värin vuoksi. Mustajan harmaat I-tytöt esiintyvät NF-uutisten 3/1999 alkukuvassa ja Terhotarhan Harmaa Haikara sulostuttaa olemuksellaan NF-uutisten 3/2004 kantta.
                                                                                                                                                                         

Suomalaisia harmaita nf-koiria löytyy Koiranetistä http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoirat.aspx?R=50&Vari=112.

Mannermaisilla landseereilla on syntynyt yksi pentue, jossa oli viisi sinivalkoista pentua. Lisätietoa suvusta löytyy Koiranetistä http://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FIN24740/99&R=226 sekä kasvattajan kotivisuilta. http://personal.inet.fi/koti/ohpeddal/c-pentue.htm

 

Lisätietoa värin periytymisestä

Lisätietoa sinisestä väristä ja sen peritymisestä löytyy Liisa Sarakonnun artikkelista: Siniset lapinkoirat. http://www.kolumbus.fi/sarakontu/koirat/sininen.html

Jutussa kerrotaan myös siniseen väriin liittyvistä iho-ongelmista: ”Blue dog syndrome”,”color dilution alopecia” ja CDA.

 

Follikulaari dyspalasia

Erinomainen kooste follikulaarisesta dysplasiasta löytyy Dobermannien jalostussivulta.

www.sdy.fi/jalostus/Sairausliite.pdf

 

CDA:N riski harmailla nöffeillä

Teoreettisesti harmaiden nöffien mahdollisuus sairastua CDA:han lienee melko pieni, mikäli otetaan lähtökohdaksi se, että sairautta esiintyy vähemmän pitkäturkkisilla koirilla. Tältä pohjalta voidaan olettaa, että todennäköisyys on samaa luokkaa kuin tiibetinmastiffilla eli vähäinen. Tosin asiasta ei ole varmuutta, ja taudin diagnosointi on vaikeaa. Lisäksi pitkäkarvaisilla koirilla karvattomat kohdat jäävät ainakin lievissä tapauksissa helposti piiloon, joten ihosairaus tulee helpommin esille lyhyt- kuin pitkäkarvaisilla koirilla. Landseerilla, joilla sinisen osuus turkista on vähäisempi, mahdolliset ihottuma-alueet ovat pienempiä.

Birgitte Gothenin Newfoundlandshunden – kirjan sivulla 101 on kuva harmaasta Yhdysvalloissa eläneestä Newton-Arkista. Kuvateksti kertoo, että koiran hännässä turkin paksuus on noin puolet normaalista, ja pentu on muutenkin lyhytkarvainen. Lisäksi vasemmasta korvasta uupuu karva kokonaan.

 

Suomen harmaat

Suomessa toteutetussa terveyskyselyssä ei kysytä koiran väriä, mutta kaksi vastaajista kertoo koiran sairastavan follikulaarista dysplasiaa. Terveyskyselyyn voi tutustua täällä. http://www.terhotarha.com/terveyskysely2005.htm

 

Lähteet:

Terveyskysely http://www.terhotarha.com/terveyskysely2005.htm

Dobermannien jalostussivut

www.sdy.fi/jalostus/Sairausliite.pdf

Liisa Sarakonnun artikkeli: Siniset lapinkoirat. http://www.kolumbus.fi/sarakontu/koirat/sininen.html

Koiranet  http://jalostus.kennelliitto.fi/

 

------

         
Zoe and Saul Johnson, Piratebears, UK

               
Zoe and Saul Johnson, Piratebears, UK


Zoe and Saul Johnson, Piratebears, UK
 

 

 

(c) Salmelin